UA EN

Документів:2898

ОЦИФРОВАНІ ВИДАННЯ З РІЗНИХ ГАЛУЗЕЙ ЗНАНЬ ІЗ ФОНДУ НАЦІОНАЛЬНОЇ БІБЛІОТЕКИ УКРАЇНИ ІМЕНІ ЯРОСЛАВА МУДРОГО

Нові надходження

ГоловнаГеографія. Біографія. Історія

История цивилизации в Англии. Т. 2

До уваги представлено другий том знаменитої праці Генрі Томаса Бокля (1821–1862) "История цивилизации в Англии». Автор стверджував, що людська історія не є грою сліпого випадку, а свобода волі – лише ілюзія, тому до історії слід застосувати методи природознавства. Прогресивний розвиток будь-якого народу підпорядковується законам, настільки ж правильним і достовірним, як закони матеріального світу і його задача знайти ці закони. Клімат, їжа та ґрунт, доводив Бокль, визначають фізичний та розумовий розвиток нації, і він обґрунтовував цю тезу, наводячи приклади з історії різних країн та епох. У його викладі історія людства є історією боротьби між обскурантизмом і просвітництвом, насильством і свободою, що мертвить ортодоксією та живим скептицизмом.

Бібліографічний опис:
Бокль, Генри Томас. История цивилизации в Англии [Електронна копія] / Г. Т. Бокль ; пер. К. Бестужева-Рюмина, Н. Тиблена. — 2-е испр. изд. — Электрон. текст. дан. — СПб. : Изд. Тиблена и Пантелеева, 1864 (Київ: НБУ ім. Ярослава Мудрого, 2023). Т. 2 : — Электрон. текст. дан. (1 файл : 17,9 Мб). — 1865 (Київ: НБУ ім. Ярослава Мудрого, 2023).

Оригінал друкованого документа зберігається в НБУ ім. Ярослава Мудрого: Бокль Г. Т. История цивилизации в Англии. Т. 2 / Г. Т. Бокль ; пер. К. Бестужева-Рюмина, Н. Тиблена. — 2-е испр. изд. — СПб. : Изд. Тиблена и Пантелеева, 1864. – [6], XII, XII, 523, [1] с., [1] л. портр.

З цієї ж колекції: